Praktische Informatie Cambodja

Wanneer je op vakantie gaat naar een land als Cambodja, moet je rekening mee houden terecht te komen in een compleet andere cultuur. Dit maakt het land natuurlijk een interessante bestemming, maar voor nieuwkomers kan het onhandige situaties opleveren. Om niet voor grote verrassingen te komen te staan hebben wij de belangrijkste zaken op een rij gezet.
Praktische Informatie

Taal

De officiële voertaal van Cambodja is het Khmer. Deze taal heeft een lange geschiedenis in het gebied. Op sommige plaatsen wordt ook Thai gesproken. Omdat taal vaak een probleem blijkt bij toeristen, is het goed om te weten dat Cambodjanen veel waarde hechten aan lichaamstaal en houding. Met een glimlach en een open vriendelijke houding kom je vaak een heel eind.

Geld

Hoewel de Riel het officiële betaalmiddel is in Cambodja, wordt de Amerikaanse Dollar misschien nog wel het meest gebruikt. Ook Thaise Baht wordt veel gebruikt om te betalen. In de grote steden is het op veel plaatsen mogelijk om te pinnen. Soms is dit ook in de wat kleinere plaatsen mogelijk, maar neem daar voor de zekerheid meer cash mee.

Financieel

Ondanks de grote hoeveelheid aan lokale marktjes is het in Cambodja niet gebruikelijk om veel af te dingen. De economische situatie van veel werkloosheid en concurrentie zorgt ervoor dat de prijsmarges klein blijven. Wat betreft fooien wordt aan bedienend personeel vaak een paar euro gegeven afhankelijk van de moeite. Gidsen en bestuurders worden naar lengte (ongeveer $2 per uur) getipt.

Gezondheid

Voor reizen naar Cambodja worden vaccinaties tegen DTP, Hepatitis A en Buiktyfus aangeraden. Bij een last minute kan het verstandig zijn een bezoek te brengen aan de Travel Clinic op het vliegveld. Omdat Malaria vrij veel voorkomt in Cambodja kan het verstandig zijn maatregelen te nemen. Een typische ziekte voor het land is Bilharzia wat een infectie is die vaak wordt opgelopen in stilstaand water.

Douane

Cambodja is berucht om de illegale export van exotische diersoorten. De douane is dan ook vrij mild. De standaard waarden voor internationale uitvoer van sigaretten en drank zijn ook hier van kracht.

Overnachtingen

In de meeste gevallen zijn de toeristen die Cambodja bezoeken gebonden aan een rondreis. Dit kan erg voordelig zijn aangezien er een hoop werk uit handen wordt genomen. De reisleiders weten vaak veel te vertellen over het land en je hoeft je niet druk te maken over de keuze in hotels. Ga goed bij jezelf na wat je van je vakantie verwacht. De rondreizen bieden wel enige vrijheid, maar hotels staan vaak al vast. Wanneer je wilt overnachten in een van de vele goedkope guesthouses of juist in een luxe suite, is het aan te raden zelf een planning te maken.

Agenda evenementen

  • Eind maart – begin april / Kunst festival / Phnom Penh
  • 3 april / Nationale cultuur dag / Nationaal
  • 13 of 14 april / Cambodjaans Nieuwjaar / Nationaal
  • September / Pchum Ben / Nationaal
  • 4 oktober / Pavarana dag / Nationaal
  • November / Bon om thook / Langs de Mekong rivier
  • 9 november / Onafhankelijkheidsdag / Nationaal