Natuur

De natuur in Cambodja speelt een grote rol voor de bevolking. Naast de grote afhankelijkheid van landbouw en visserij, kun je simpelweg niet om de grootsheid heen. Uitgestrekte junglegebieden gaan over in vlaktes en imposante heuvellandschappen en bergketens wisselen af met lange rivieren. De belangrijkste rivier is de Mekong. Deze rivier loopt dwars door Cambodja en zorgt met haar uitgestrekte oevers voor een steeds weer verrassend gezicht op Cambodja. Een andere belangrijke factor in de Cambodjaanse natuur is het moessonklimaat. Planten en dieren zijn helemaal ingespeeld op de duidelijk gescheiden droge winters en natte zomers.

Flora

Tropisch oerwoud is een van de belangrijkste kenmerken van Cambodja. Helaas zijn grote delen van het bosgebied al gekapt. In 1970 zou nog 73% van het land bedekt zijn met bossen, terwijl dit in 1995 al was teruggelopen naar zo’n 40%. Ondanks vele (internationale) protesten tegen de illegale houtkap, blijft de situatie mede door veel corruptie, zoals hij is. Vooral de bossen in de hogere gebieden staan bekend om hun veelzijdige begroeiing. Naaldbomen, tientallen soorten orchideeën en het befaamde tropisch teakhout groeien hier. Naast bossen, bergen en rivieren heeft Cambodja ook nog een prachtig meer. Het meer van Tonlé Sap is in het regenseizoen het grootste zoetwatermeer van Azië.
Fauna

De diepe bossen van Cambodja zijn een geliefde leefomgeving voor veel exotische dierensoorten. Tijgers, olifanten, apen, jachtluipaarden en beren zijn maar een paar voorbeelden van de vele zoogdieren in Cambodja. De Kouprey (een wilde os) is uniek voor Cambodja en is verkozen tot het nationale dier. Net als verschillende andere soorten wordt de Kouprey helaas met uitsterven bedreigd. Dit komt doordat veel diersoorten gevangen worden genomen en worden verkocht aan het buitenland. Ook de Maleise beer is hier een bekend voorbeeld van. Dieren vind je ook hier in alle soorten en maten. Reptielen en insecten zijn dan ook ruim vertegenwoordigd in het land. Sommige van deze beestjes kunnen aardig verraderlijk zijn. Zo zijn er in Cambodja verschillende giftige slangen. Kraanvogels, reigers, maar ook de zeldzame groene ekster en neushoornvogel behoren tot de brede variatie aan vogels in Cambodja.