Bezienswaardigheden in Cambodja

Cambodja staat bekend om haar typische bezienswaardigheden. Cultuur en natuur zijn internationaal bekend en geliefd onder veel toeristen. Het land is gelegen in het zuidelijke gebied van Azië, net boven Indonesië en daarmee vlakbij de evenaar. De ligging heeft een grote invloed op het leven in Cambodja. Ook de bezienswaardigheden zijn er deels door bepaald.

Vooral op het gebied van natuur is dit zichtbaar. Nog altijd ruim vijftig procent van het land bestaat uit dichtbegroeide jungle. Helaas is er veel illegale houtkap waardoor het regenwoud aan omvang verliest. Gelukkig is er op dit moment nog meer dan genoeg bebossing om te ontdekken. Met behulp van een gids kun je veilig op pad. Gidsen zijn vaak te vinden onder de lokale bevolking en zij weten dan ook de mooiste plekjes zonder moeite te vinden. Naast een prachtige verzameling aan planten zal je ook bijzondere dieren tegenkomen. Grote zoogdieren zoals olifanten en panters leven diep in de jungle.

Ook diep verscholen in de jungle zijn de tempelcomplexen uit de tijd van het Angkor rijk. Op een aantal plaatsen in het land vind je deze grootse bouwstijl. De tempels en gebouwen van zo’n 1000 jaar oud zijn van grote invloed geweest op de latere bouwstijlen in Cambodja. De beelden en gravures die deze complexen sieren, zijn vaak geïnspireerd door het boeddhistische geloof. Ze spreken erg tot de verbeelding en ademen de sfeer van de gouden eeuwen van Cambodja. De cultuur van Cambodja is sterk bepaald door geloof en gebruiken. Een muzikaal gebruik is het spelen in traditionele gezelschappen. Hierin worden authentieke instrumenten gebruikt die je nergens anders tegenkomt. Het loont de moeite een van de uitvoeringen te bezoeken. Maar de Cambodjanen blijven niet alleen stil zitten. Het land kent een lange dans traditie. Verschillende dansen worden op verschillende momenten uitgevoerd. Vooral de klassieke Cambodjaanse dans is een heus schouwspel.

Wie naar andere vormen van recreatie zoekt, moet zeker een van de grote steden bezoeken. Deze zijn er niet erg veel, maar tonen wel een prachtige samenwerking van traditionele en westerse cultuur. Vergeet daarnaast niet dat je in Cambodja ook aan het strand kunt liggen. De warme temperatuur maakt de baaien aan de kust zeer aantrekkelijk.
Bezienswaardigheden per stad

Phnom Penh
 • Koninklijk paleis
  Dit imposante complex is gebouwd in 1866 voor de Koninklijke familie. De zilveren pagode is een hoogtepunt waar de typische bouwstijl duidelijk naar voren komt.
 • Nationaal museum
  Een museum uit de Franskoloniale tijd. Je vind er veel schatten uit het rijke verleden van Cambodja.
 • Wat Phnom
  Deze boeddhistische pagode stamt uit de ontstaansperiode van de stad.
  Phnom Udong – 40 km. ten noorden van de hoofdstad ligt de oude hoofdstad van Cambodja. De ruines zijn goed bewaard gebleven en open voor toeristen.
 • Architectuur 
  Naast de vele Cambodjaanse architectuur is ook de Franskoloniale bouwstijl sterk aanwezig in Phnom Penh.
Siem Reap
 • Angkor Wat
  Het meest populaire tempelcomplex in Cambodja. De immense gebouwen werden ruim 900 jaar geleden gebouwd voor de toenmalige koning.
 • Psar Chaa
  Dit is de oude markt van Siem Reap. Nog steeds worden hier de meest excotische ingrediënten (waaronder gebakken spinnen) verkocht.
 • Crocodile Farm 
  Wanneer je niet voor de verrassing wilt komen te staan, in het wild een krokodil tegen te komen, is deze “farm” een goed alternatief.
 • Schietbaan
  Bij het militair trainingscentrum net buiten Siem Reap wordt de unieke ervaring geboden om de meest uiteenlopende wapens zelf af te vuren.
Battambang
 • Wat Banan 
  Een complex vergelijkbaar met de tempels van Angkor Wat. De imposante trap leidt naar een schrijn dat nog altijd wordt gebruikt.
 • Sangker rivier 
  Voor de op een na grootste stad in Cambodja is de Sangker rivier een belangrijk element. Hier vind je veel bedrijvigheid.
 • Phnom Sampeu
  Een grottencomplex met een boeddhistisch klooster en beruchte grotten van de rode Khmer.
 • Phnom Sam Pov
  In dit natuurgebied kom je via kronkelende paadjes bij een sprookjesachtige plek met onder meer een tempel en verschillende natuurbronnen.
 • Tempels 
  Verschillende eeuwenoude boeddhistische tempels zijn rond de stad gebouwd. Elk heeft zijn eigen karakteristieken.
Sihanoukville
 • Stranden
  De belangrijkste bezienswaardigheid in Sihanoukville zijn de zandstranden. Het stadje heeft er meerdere, maar probeer bij drukte het kalmere Otres.
 • Koh Russei
  Een populair eiland voor de kust van deze stad. De prijzen voor een drankje zijn er relatief hoog.
 • Watersporten
  Sihanoukville is de enige plaats in Cambodja met watersport gelegenheden. Vooral duiken is hier populair.
 • Ream nationaal park
  Met georganiseerde tours kun je de mangroven in dit natuurgebied verkennen. Let op dat er een goede gids mee gaat.
Overige
 • Kook les 
  Voor wie wat van zijn belevingen mee naar huis wilt nemen, kan het leuk zijn mee te doen aan een kookklas. Deze worden vooral gehouden in Phnom Penh in verschillende talen.
 • Rivier tochten
  De Mekong rivier loopt dwars door Cambodja. Op tientallen plaatsen worden tochten langs de mooiste plekjes aangeboden.
 • Culturele voorstellingen
  In verschillende steden worden geregeld culturele voorstellingen gehouden. Traditioneel theater, dans en muziekvoorstellingen zijn eigenlijk een “must see” in Cambodja.