Achtergrond

In Cambodja zijn de nationale geschiedenis en de omgeving erg belangrijk. De cultuur afkomstig van de bloeiperiode van het Khmer koninkrijk vormt de achtergrond. Cambodja is tegenwoordig nog sterk beïnvloed door de gewoontes en cultuurvormen uit deze tijd. Natuurlijk is het land ook aan het moderniseren, maar dit is vooral zichtbaar in de grote steden. Zelfs de infrastructuur kan per gebied nog sterk verschillen. Wat natuur betreft kent Cambodja een schat aan plant en diersoorten. In de diepe junglebossen verschuilen zich zowel zeldzame insecten als met uitsterven bedreigde zoogdieren. Een rode draad in de laatste eeuwen van het land is conflict. Cambodja heeft veel (burger)oorlogen gezien en is vaak bezet geweest door buitenlandse mogendheden. Rustige perioden heeft het land sinds de jaren van het Khmer koninkrijk niet veel meer gezien. Na veel onenigheid in ook de laatste decennia, zijn de gemoederen nu gestild.

Cultuur

De cultuur van Cambodja wordt nog altijd gedomineerd door de traditionele Khmer invloeden. Architectuur, dans en muziek hebben hun wortels in deze tijd.

Eten en drinken

Het eten in Cambodja is erg goedkoop. Veel proberen is de beste manier om de veelzijdige keuken van Cambodja te leren kennen.

Flora & Fauna

De grote variatie aan plant en diersoorten, maakt Cambodja tot een prachtige plek om de natuur te ontdekken. Er is een grote verscheidenheid aan flora & fauna in Cambodja. Door het groeiende ecotoerisme zijn er steeds meer nationale parken. Toch blijkt boskap al tientallen jaren een gevaar voor plant en dier.

Geschiedenis

De geschiedenis van Cambodja is veelbewogen. Na een lange periode van een bloeiend Khmer koninkrijk zijn er de laatste eeuw veel ongeregeldheden geweest. Gelukkig is alles nu weer rustig in het gebied.
Staat

Tot in de jaren ’90 van de twintigste eeuw waren er sterke conflicten tussen de politieke partijen van Cambodja. Natuurlijk bestaan ook nu nog verschillen, maar zijn er door verdragen steeds meer mogelijkheden voor een stabiele regering. Lees hier meer over de staat van Cambodja.

Inwoners

De traditionele waarden hebben nog altijd een grote impact op de leefwijze in Cambodja. Zo speelt bij de inwoners van Cambodja geloof een grote rol in rituelen rond geboorte, huwelijk en de dood.

Economie

Al jaren lang is landbouw een belangrijke factor in de economie van Cambodja. De export wordt echter vooral bepaald door de textielindustrie. Buitenlandse textielfabrieken hebben zich de laatste jaren gevestigd dankzij de lage loonkosten.