Klimaat Cambodja


Het klimaat van Cambodja is erg wisselvallig. Over het algemeen is het er erg warm. Toch kunnen de jaarlijkse temperaturen verschillen van zo’n 17 tot 37 graden. Deze grote verschillen hebben te maken met de ligging van Cambodja. Het land ligt in de tropische zone net boven de evenaar. De moesson wind die erg actief is in Zuidoost Azië, is bepalend voor de wisselvalligheid van het klimaat in Cambodja. Hierdoor wisselen niet alleen warme en koude, maar ook droge en vochtige seizoenen elkaar af. Eenvoudig gezegd is het jaar in te delen in een nat en een droog seizoen. Preciezer bekeken is een jaar in Cambodja in 4 perioden in te delen.

Invloeden van het klimaat in Cambodja

In sommige maanden brengt de moesson vochtige lucht van zee naar het binnenland. In andere seizoenen zorgt een hoge drukgebied boven het continent voor een droge lucht. Het jaarlijkse klimaat is dan ook als volgt in te delen:

November – februari: koel en droog
Deze periode wordt gezien als de meest geschikte tijd van het jaar om Cambodja te bezoeken. Met een gemiddelde temperatuur ruim 20°C is het niet te heet om te wandelen. En tegelijk is het een aangenaam klimaat voor een bezoek aan het strand.

Maart – mei: warm en droog
Nog altijd is het droog in deze maanden. Langzaam maar zeker wordt het warmer en eind april, stijgen de temperaturen gemakkelijk boven de 30 graden uit. Ook komen er gedurende laatste maanden steeds vaker hevige korte buien langs.

Juni – augustus: warm en nat
In juni begint de hevige regenval. De hitte houdt aan en wordt wat aangenamer dankzij de regen. De moesson buien houden nu lang aan, maar zijn goed te voorspellen. Laat je niet afschrikken door deze natte periode, want veel attracties zijn juist nu op hun mooist.

September – november: koel en nat
“Koel”, moet je hier zien in relatie tot de voorgaande maanden. In de loop van deze periode loopt de temperatuur langzaam terug tot rond de 30 graden. Vanaf oktober begint ook de regenval terug te lopen.